Skip to content

Hel økonomisjef til delt pris

Økonomisjef til leie escalon services

Siviløkonom Khoa Nguyen jobber som økonomisjef til leie for Escalon Services. Foto: Danny Le

Du må ikke lenger være et stort selskap for å ha råd til økonomisjef. Khoa Nguyen jobber som økonomisjef-til-leie i Escalon Services, og gir deg alt du trenger.

 

– Først sjekker jeg saldo, sier Khoa Nguyen.

Det er morgen og den 29-årige siviløkonomen vet hva som må skje. Han jobber som økonomisjef, og “hired gun” for daglige ledere. Uansett om de er geniale gründere med kvitteringer i en pose og salg som hakka møkk, eller godt finansierte oppstartsselskap med full fart mot børsen. To ting har de ofte til felles: Lite økonomifaglig kunnskap eller alt for lite tid. 

– Er det vanskelig for en ung kar å si nei til visjonære daglige ledere? 

– Nei, for jeg gjør det alltid på grunnlag av tallene. Og det kan like gjerne vise at svaret er : “ja, dere har penger til dette”, sier Khoa. 

Khoa har vært “i krigen” før. I en juniorstilling var Khoas første arbeidserfaring en kjede som gikk konkurs. Det skjedde på klassisk vis. Først sakte, så plutselig.  

-Jeg fikk oppleve hvordan det var å jobbe sammen for å få bedriften opp igjen, med nye eiere. Det gikk ganske bra da jeg forlot dem.  

 

– For meg er det enkelt å lese tall og økonomi. Tall er tall, men det kan gi flere perspektiver på en ting. Det handler om å finne ut hvorfor tallene er som de er, fortsetter Khoa. 

 

Løpende kontroll på økonomien  

– Min dag fortsetter gjerne med at jeg snakker med daglig leder om hva og hvem vi skal betale. Jeg spør om det er store kostnader på vei inn som vi ikke har fått faktura på enda, og informerer om kostnader vi må ha penger til framover, sier Khoa. 

 

– Jeg sjekker også om det er noen fakturaer som har forfalt, men ikke betalt. Og om daglig leder har noen ide om hvorfor.  I oppstart-selskaper går ting veldig fort. Alle jobber som “poteter” og folk mister fort oversikten, fortsetter han. 

 

-Hva sliter de mest med?

 

-Å ha økonomisk oversikt. Når kommer penger inn, når skal de ut. Mange blander også regnskap og budsjett. 

 

Kvart stilling, hel økonomisjef

Selv om Khoa ikke er ansatt i selskapene, er han alltid tilgjengelig. De føler han jobber hos dem og ikke bare er en fyr på oppdrag. Noen firmaer har til og med bilde av Escalon Services økonomisjefer på sin egen hjemmeside fordi de vet at investorene liker å se at det finnes økonomikompetanse i selskapet. Annenhver uke holder de faste statusmøter med presentasjon av oppdatert regnskap og prognoser. 

 

– Vi sitter ofte i kundenes ledergrupper. Det er snakk om tillit. Vi er ikke bare innleide konsulenter, men jobber for at selskapet faktisk skal vokse. Da må de ta vare på det økonomiske handlingsrommet til bedriften. 

 

I mellomtiden svarer Khoa på spørsmål. Også fra ansatte. På slack, epost, telefon og når pandemien er over – i kantina. 

 

– Vi bør egentlig ha løpende kontakt hele tiden for å ikke bare kontrollere økonomi, men hjelpe daglige ledere til å bruke økonomien som beslutningsgrunnlag. Hvis de f.eks har behov for å ansette noe, finner vi sammen ut når det er mulig å gjennomføre basert på tallene. 

 

-Hva mer spør daglige ledere om?

 

– Alle mulige spørsmål innenfor økonomi og finans. Vi fungerer ikke bare som økonomisjefer, men også som rådgivere med tilgang på kompetanse fra resten av teamet i Escalon. Du kan få svare på spørsmål om regnskap, HR, lønn og skatt også. Vi vet alltid hvem du skal snakke med, sier Khoa. 

 

-Kanskje du skal etablere deg i utlandet. Det kan vi også hjelpe til med, fortsetter han. 

 

Typisk økonomifeil du bør unngå 

I selskaper drevet av folk med gode ideer og dårlig tid, er det noen økonomiske problemer som går igjen. Hva skjer for eksempel når du ikke har fakturert i tide. Kanskje ble prosjektet fullført for sent, faktura ikke sendt i tide og betalingsfristen gjør at pengene ikke nærmer seg fort nok. Ikke bare kan bedriften få et likvidtetsproblem, men ‘hacken’ som mange daglige ledere benytter seg av for å fikse problemet, går på tilliten løs. 

– Du oppdager det ikke ved å se på salgsbudsjettet. Plutselig har det blitt innrapportert feil tall til det offentlige for perioden, styret og banken får feil inntrykk, og likviditeten er ikke så god som man tror. Noen forsøker å gjenåpne lukkede regnskapsperioder, men resultatet er at du må rapportere på nytt til  alle som har rett til å vite noe om økonomien i selskapet. Da bygger du ikke tilliten du trenger som daglig leder! 

-Det er denne tilliten du trenger og den vil vi hjelpe deg med å skape! Sier Khoa

 

Økonomisjefens 4 grunnleggende tips for økonomisk kontroll i selskapet ditt. 

Vil du lese enda mer om økonomisk kontroll i selskapet ditt, kan du finne den fullstendige oppskriften her. 

  1. Alltid være oppdatert på cash-flow
  2. Se alltid gjennom regnskapstallene opp mot budsjett, etter måneden. 
  3. Oppdater budsjett slik at det blir en prognose. 
  4. Huske på at riktig økonomisk kontroll gir tillit hos investorer, styret, banker.