Skip to content

Må vi virkelig tilbake til kontoret? Slik løser tek-kjempene det!

Det er ikke bare-bare å sende de ansatte tilbake til kontorpultene. COVID-19 har forandret hvordan vi tenker arbeidsliv.

Da COVID-19-pandemien bredte seg, ble hjemmekontor en realitet for selskaper over hele verden. Tek-selskapene i Silicon Valley var blant de første som introduserte hjemmekontor for å passe på sine ansatte. Nå prøver de samme selskapene å finne den beste måten å få folk tilbake på kontorene igjen.

Google, Salesforce, Microsoft og flere med dem åpner kontorene sine i varierende grad. Samtidig samler de inn informasjon som mest sannsynlig kommer til å forandre arbeidsplassene for alltid. Noen arbeidstakere har gått i tenkeboksen for å finne ut om de egentlig vil tilbake til kontorjobbing, og sonderer terrenget for å finne ut hvilke muligheter de har. Men de fleste forbereder seg på å returnere til sin plass på de ekstravagante campusene som det har kostet selskapene milliarder å bygge.

De fleste IT-selskapene oppmuntrer eller krever av de ansatte at de skal møte på kontoret et par-tre dager i løpet av uka. Noen selskaper, som Google og Apple, lar sine ansatte jobbe hjemmefra i to eller flere uker av gangen. Ansatte hos Facebook kan velge å utelukkende jobbe hjemmefra hvis arbeidsoppgavene deres kan løses på den måten.

 

Her har du en oversikt over de ulike tek-selskapenes holdning til arbeidslivet etter pandemien:

 

Microsoft tar de ansatte med på råd

Teknologikjempen har uttalt at ansatte i USA fra og med september vil bli pålagt å kunne dokumentere at de er vaksinerte for å slippe inn på kontoret. Selskapet har skjøvet gjenåpningsdatoen til «ikke tidligere enn 4. oktober».

Når selskapets kontorer åpner igjen, vil de fleste ansatte få lov til å jobbe hjemmefra i opptil 50 prosent av tiden, dersom stillingene tillater det – og de ansatte ønsker det selv. I likhet med flere andre selskaper, som for eksempel Slack og Twitter, gjennomførte Microsoft spørreundersøkelser for å finne ut hvordan de ansatte ønsket at arbeidslivet deres skulle endre seg etter pandemien. De fleste ønsker å fortsette hos arbeidsgiveren sin, og i det minste jobbe deltid på kontoret. Et mindretall ønsker seg tilbake til kontorhverdagen på heltid.

 

Facebook lar enkelte ansatte jobbe hjemmefra

I midten av juni uttalte Facebook-sjef Mark Zuckerberg at fulltidsansatte hvis oppgaver kan løses eksternt, vil kunne jobbe hjemmefra. De som ønsker å komme tilbake på jobb, forventes å jobbe på kontoret minst halvparten av tiden, for at selskapet skal kunne opprettholde kontorkulturen sin.

Enkelte Facebook-ansatte har angivelig vært misfornøyde med beslutningene om hvem som får lov til å jobbe hundre prosent hjemmefra. Men i følge Facebook har over 90 prosent av de ansatte som ønsket hjemmekontor fått lov til å fortsette med det.

 

Google tester nye kontoroppsett globalt

Selskapet har offentlig gått ut og sagt at de vil støtte en hybrid arbeidskultur og skape en post-pandemisk arbeidsplass som tar hensyn til ansatte som nå er blitt vant til å jobbe hjemmefra.

I kjølvannet av de siste COVID-19-smitteutbruddene i USA, kunngjorde Googles administrerende direktør Sundar Pichai at selskapet forlenger tilbake-til-kontoret-perioden for ansatte frem til 18. oktober. Pichai uttalte også at alle som skulle tilbake på kontoret ville bli pålagt å la seg vaksinere.

Innsiden av Googles kontorbygninger ser kanskje ikke så annerledes ut enn de pleier. Men selskapet er i gang med å teste ut nye kontoroppsett på tvers av sine mange millioner kvadratmeter kontorplass, faktisk på så mye som ti prosent av selskapets internasjonale arbeidsplasser.

Google er kjent for kule innendørssklier, utendørs volleyballbaner og gratismåltider, men selskapet har samtidig investert i automatisk oppblåsbare ballongbarrierer for å bedre både personvern og avstandene under en pandemi. De som returnerer til kontorene kan både se og kommunisere med kontorkollegaene sine i sirkulære konferanselokaler utstyrt med kamera i midten og tv-skjermer langs kantene.

Kafeteriaene kommer til å tilby ferdigsmurte grab-and-go-matpakker i stedet for det sedvanlige lunsjtilbudet. I stedet for å være tilgjengelig i store skåler, kommer mellommåltider og snacks til å bli servert i ferdige pakker. Massasjerommene og treningssentrene til søkemotorkjempen kommer til å forbli stengte. Selskapet kommer også til å opprettholde den midlertidige stansen de har hatt for shuttlebussene som pleier å frakte de ansatte.

 

Apple er en av de mer restriktive i kontorklassen

Etter at de først kunngjorde at kontoransatte skulle være tilbake på kontoret minst tre ganger i uka allerede i starten av september, har Apple skjøvet tilbake-til-kontoret-planene sine frem til aller tidligst i oktober. Enn så lenge må de fleste ansatte gå med munnbind på selskapets amerikanske utsalgssteder.

 

Hos Uber står hovedkvarteret nesten tomt 

Ubers nye hovedkvarter i Mission Bay i San Francisco ble ferdigbygd midt under pandemien. I flere uker sto anlegget med en kapasitet på hele 5000 ansatte så å si tomt, før det ble åpnet i mars for en liten gruppe ansatte.

Det San Francisco-baserte samkjøringsselskapet har i likhet med flere av de andre tek-selskapene skjøvet sin tilbake-til-kontoret-planer frem i tid. Hos Uber er perioden i første omgang utsatt fra september til 25. oktober, men selskapet har varslet at den kan bli ytterligere utsatt.

De ansatte på Ubers hovedkvarter må også la seg vaksinere og gå med munnbind.

 

Twitter gjør hjemmekontor permanent

Bare to uker etter at det sosiale nettverksselskapet Twitter åpnet San Francisco- og New York-kontorene sine i midten av juli, ble kontorene stengt igjen. Selskapet stanset samtidig sine planer for gjenåpning av kontorene, med henvisning til reviderte munnbindsretningslinjer fra den amerikanske smittevernsetaten (CDC) og «nåværende forhold».

På dette tidspunktet hadde Twitter allerede kunngjort at de ville gjøre sin hjemmekontorsordning permanent. Da selskapet åpnet delvis igjen 12. juli i år var det uten faste kontorplasser og team-plasseringer. I stedet ble noen områder merket «stille», mens andre ble merket «sosiale».