Skip to content

Kontantstrøm-analyse: Verktøyet for bedrifter som vil overleve

Kontantstrømanalyse brukes som grunnlag for å se hva bedriften må gjøre for å komme seg gjennom en krise, sier Reinert Vigtel, rådgiver i Escalon Services.

Hvis du opplever omsetningsfall er dette som å vite hvor mye oksygen du har igjen på dykkertanken når du er under vann. Så viktig er kontantstrømanalysen.

Når inntekter blir borte bruker CFO’er dette styringsverktøyet til å hjelpe bedrifter gjennom en tøff periode.

-I det øyeblikket inntektsstrømmen din stopper opp, blir det veldig lite “cash” inn, mens utgiftene dine fortsetter å løpe. Da må du vite når du kan forvente at kontoen din er tom, sier Reinert E. Vigtel.

Han har 25 års erfaring innen økonomi og finans, de siste femten som CFO i store og mellomstore norske bedrifter. Til daglig jobber han som forretningsutvikler og CFO-til-leie i Escalon Services.

-Hva kan jeg gjøre hvis jeg vet det?

-Hele poenget er å skape seg en oversikt over hvor mye tid du har, og hvilke tiltak du kan gjøre for å kjøpe deg mer tid, sier Reinert.

-Det handler om å sette dette opp på en måte som gir god oversikt over hva du faktisk bruker penger på og hvilke penger som er på vei inn.

Oversikten må oppdateres oftere i krisetider

Kontantstrømanalysen krever at du finner informasjon om tre ting:

  • Hvor mye penger du allerede har: Inngående balanse bank.
  • Hvor mye penger som er på vei inn. Og når de kommer: Kundefordringer
  • Utgifter som skal betales: Utbetalinger

Oftest setter man opp en kontantstrømanalyse over tolv måneder, slik at bedriften kan se når det vil være behov for ekstra likviditet framover i tid. Nå er det nødvendig med kortere perioder og å oppdatere tallene oftere.

-Du må oppdatere oversikten fortløpende og få på plass de nye tallene. Målet er å holde seg flytende og sørge for at det er penger på konto i slutten av hver periode, sier Reinert Vigtel.

Få pengene til å vare – kutt kostnader

Så lenge du har kontanter på konto vil bedriften klare å betale regningene sine, og står ikke i fare å gå konkurs. I motsatt fall, kan det være fare for at noen velger å slå deg konkurs for å likvidere midler som finnes i selskapet. For å unngå dette må du kutte kostnader slik at kontantbalansen igjen blir positiv.