Hopp til innhold

Kontantstrøm-analyse: Verktøyet for bedrifter som vil overleve [Gratis Mal]

Kontantstrømanalyse brukes som grunnlag for å se hva bedriften må gjøre for å komme seg gjennom en krise, sier Reinert Vigtel, rådgiver i Escalon Services.

Hvis du opplever omsetningsfall er dette som å vite hvor mye oksygen du har igjen på dykkertanken når du er under vann. Så viktig er kontantstrømanalysen.

Last ned vår mal for kontantstrømanalyse her!

Når inntekter blir borte bruker CFO’er dette styringsverktøyet til å hjelpe bedrifter gjennom en tøff periode.

-I det øyeblikket inntektsstrømmen din stopper opp, blir det veldig lite “cash” inn, mens utgiftene dine fortsetter å løpe. Da må du vite når du kan forvente at kontoen din er tom, sier Reinert E. Vigtel.

Han har 25 års erfaring innen økonomi og finans, de siste femten som CFO i store og mellomstore norske bedrifter. Til daglig jobber han som forretningsutvikler og CFO-til-leie i Escalon Services.

-Hva kan jeg gjøre hvis jeg vet det?

-Hele poenget er å skape seg en oversikt over hvor mye tid du har, og hvilke tiltak du kan gjøre for å kjøpe deg mer tid, sier Reinert.

-Det handler om å sette dette opp på en måte som gir god oversikt over hva du faktisk bruker penger på og hvilke penger som er på vei inn.

Oversikten må oppdateres oftere i krisetider

Kontantstrømanalysen krever at du finner informasjon om tre ting:

  • Hvor mye penger du allerede har: Inngående balanse bank.
  • Hvor mye penger som er på vei inn. Og når de kommer: Kundefordringer
  • Utgifter som skal betales: Utbetalinger

Oftest setter man opp en kontantstrømanalyse over tolv måneder, slik at bedriften kan se når det vil være behov for ekstra likviditet framover i tid. Nå er det nødvendig med kortere perioder og å oppdatere tallene oftere.

-Du må oppdatere oversikten fortløpende og få på plass de nye tallene. Målet er å holde seg flytende og sørge for at det er penger på konto i slutten av hver periode, sier Reinert Vigtel.

Få pengene til å vare – kutt kostnader

Så lenge du har kontanter på konto vil bedriften klare å betale regningene sine, og står ikke i fare å gå konkurs. I motsatt fall, kan det være fare for at noen velger å slå deg konkurs for å likvidere midler som finnes i selskapet. For å unngå dette må du kutte kostnader slik at kontantbalansen igjen blir positiv.

Vi ønsker å hjelpe deg å finne ut hva du kan gjøre for å få din bedrift gjennom en tøff tid. Derfor har vi laget en mal for en enkel kontantstrømanalyse, som du kan tilpasse ditt behov. Bruk denne til å få oversikt over hva du kan eller må gjøre for å spare penger i din bedrift.

Last ned vår mal for kontantstrømanalyse her!

Sarah Lerche

Våre 5 nyeste poster

Ønsker du nyttig innsikt og tips rett i innboksen?

Vennligst skriv inn fornavnet ditt.
Vennligst skriv inn en gyldig epostadresse.
Dette feltet er obligatorisk.
Something went wrong. Please check your entries and try again.