Skip to content

Hvordan bygge et selskap når du ikke har tid til å være din egen økonomisjef?

For en gründer finnes det noe som er viktigere enn å bruke tiden på økonomistyring. Men samtidig må det være stålkontroll på økonomien. Det lærte daglig leder Thommy Tellefsen i utleieselskapet Leid på den tøffe måten.

– Vi trenger å spille hverandre gode.

Det er Thommy Tellefsen i utleiestartup-en Leid helt overbevist om. Å være gründer er ikke en enmannsjobb selv om det vi kanskje tenker oss det slik. Å ha et godt team, er avgjørende. Ikke minst også når det gjelder økonomistyringen. Det lærte han på den harde måten.

Du kan leie verktøy, istedenfor å eie.

Noen har en bod full av verktøy de har brukt et helt liv på å akkumulere. Alle de nyttige maskinene man trenger av og til, og dingser de fikk til jul. Hva om du bare kunne gå til en bod som var full av utstyr allerede? 

– Jeg tenker på dét som en win-win-situasjon, sier Thommy Tellefsen. Han er daglig leder i Leid, som har laget sin egen plattform for utleie av verktøy til privatpersoner. Konseptet er genialt: Uansett om du skal flytte, bygge platting eller skifte ut taket, har Leid verktøyet du trenger. Alt du trenger å gjøre, er å velge hva du skal bruke – og hente det i nærheten av der du bor eller der du handler. Døgnet rundt.

– Det skal lønne seg økonomisk for kundene våre å leie, sier han. – I tillegg sparer de tid, for de får tilgang til mer effektivt utstyr og alt tilbehøret de trenger, på ett og samme sted. Effekten av det er at vi lever på en mer bærekraftig måte. Det er bra for miljøet og for folk som har noe de skal ha gjort.

– Alt handler om bærekraft. Om at vi vil hjelpe de som har et hjem de skal gjøre noe med, på en måte som er bedre for dem – og for miljøet. Ved å ta vare på det vi har, sørger vi for at hjemmet og tingene våre får lenger levetid. Vi trenger ikke kjøpe nytt. Samtidig gjør vi jobben enklere ved å leie ut utstyret som skal til for å klare jobben.

Ikke nok timer i døgnet til å gjøre økonomijobben selv

I starten gjorde Thommy Tellefsen og Leid det han sier mange startups gjør: De var i ferd med å spare seg til fant. De valgte de enklest mulige regnskapsordningene. Det gikk helt i starten, men det holder ikke i lengden.

– Det er ikke bare det du har betalt for noe som er kostnaden når du driver et selskap. Å ikke være à jour når investorene vil se tallene som sier noe om den daglige situasjonen, er en skjult kostnad som er større enn mange er klar over.

Det var ikke det at han ikke kunne stå for økonomistyringen selv. Som mange gründere så han økonomibiten som en naturlig del av det å være daglig leder da han startet Leid. Men det var ikke så enkelt som han hadde trodd.

Faktisk var det veldig mye jobb.

– Vi endte med mye jobbing med regnearkene selv, for å prøve å gjøre forberedelsene for å hente kapital, sier Tellefsen.

– Vi prøvde å dele regnskap og finansiell modell, i ulike konstellasjoner. Men regnskap er én ting, å skape en oversikt over hvordan selskapet lå an – og hvor lønnsomme vi mente Leid ville bli, var noe helt annet.

Etter en stund forsto Tellefsen at det var helt meningsløst det de forsøkte å få til.

– Jeg oppdaget rett og slett at det er en kostnad å ikke ha spisskompetansen på plass. Har du det, blir det ordnet på en brøkdel av tiden. Døgnet hadde rett og slett ikke nok timer. Vi brukte uforholdsmessig mye tid på å sammenligne kartet med terrenget, for å gi et riktig bilde av hvor selskapet var.

– Så det dere sparte på regnskapet, endte med å koste dere?

– Ja, når vi ser på det samlede bildet, handler det også om hva du får for pengene. Det handler også om å forstå at det du betaler med, ikke bare er penger. Det er også tid og nattesøvn!

Det må være orden i sysakene om du vil tiltrekke investorer

Det var spesielt i forbindelse med forberedelsene for å hente ny kapital, Thommy Tellefsen og Leid forsto at økonomijobben var mer komplisert enn de hadde trodd på forhånd.

– Kommunikasjonstoget går vanvittig fort når du skal hente kapital. Du skal svare neste dag når investorene spør om noe, fordi de forventer at du kan  tallene til fingerspissene. Hvis du ikke setter bort den jobben til noen som har fagekspertise, vrir du fokuset for mye.

– Og det har konsekvenser?

– Ja. Investorene forventer at du skal effektuere de målene du har satt deg. Men å hente kapital er en heltidsjobb. Hvis du må fokusere for mye på det, ender du med å slite med å levere på vekstambisjonene dine. Som startup må du fokusere på salg og vekst, ellers faller hele grunnlaget sammen.

Noe som gjør økonomistyringen ekstra komplisert for et selskap som Leid er at de i tillegg til å tilby utleietjenester på sin egenutviklede plattform, også har mengder av fysiske verktøy. Det stiller skjerpede krav til overblikket når det gjelder den økonomiske situasjonen.

– At vi har fysiske verktøy i tillegg, gjør økonomistyringen til en større øvelse. Tiden fra vi har kjøpt inn utstyr til inntektene begynner å komme er et ekstraelement som må tas hensyn til. Det gjør det ekstra viktig å kunne forutse kostnadsbildet vårt, fordi det gjør selve operasjonen vår mer kompleks.

– Det betyr at det ikke hadde vært nok med en regnskapsfører som førte bilag?

– Nemlig. Det er mer enn som så. Budsjettene våre og den finansielle modellen er et levende dokument som kontinuerlig blir oppdatert. Ikke først og fremst for å fortelle investorene våre hvor vi skal, men som en del av styringen av Leid.

 

Konsekvensen av å stå på egenhånd er for stor

Løsningen for Thommy Tellefsen og Leid ble å leie inn Escalon Services som ekstern økonomiavdeling. For som han sier: Han skjønte at de måtte finne noen som virkelig kunne faget.

– Bilagsføring, rapporter, lønnskjøring, etc., etc. Alt det blir håndtert. Det er ekstremt viktig å ha orden i sysakene når man som oss er en startup. Hele teamet vårt er avhengige av gode støttepunkter når det gjelder økonomi. Alt handler om å spille hverandre gode. På den måten er Escalon Services en utvidet del av vårt team. Ingen lykkes alene.

I forkant av en nylig gjennomført emisjon der Leid hentet 4,8 millioner kroner, ble selskapet priset til 40 millioner kroner. Tellefsen sier Escalon hjalp dem i den prosessen. Nå skal Leid utvide fra 3 til 20 henteplasser de neste 6 måneder.

Han er ikke et sekund i tvil om at det ville hatt konsekvenser for Leids fremtidsutsikter om de hadde fortsatt med å gjøre hele økonomijobben selv. Ikke minst gjelder det nå som Leid har ambisjoner om ytterligere vekst. De skal utvide fra tre til tyve henteplasser de neste seks månedene. 

For denne gangen er virkeligheten en helt annen enn første gang de skulle fri til investorene. Da fantes det en forståelse for at det ikke eksisterte så mange tall å vurdere. Mye ble tilgitt fordi ideen og teamet holdt. 

– Nå er alt annerledes. Uten tvil. Nå er due diligence-prosessen grundigere. Investorene vil kikke deg nærmere i kortene. De vil rett og slett ha en dypere innsikt i regnskapene, nå som du har begynt å levere. For det betyr at de også har historiske tall å se på og vurdere.

Det er ganske nøyaktig her Leid befinner seg nå, på terskelen til å være en scale-up.

– Og da blir disse tingene ufattelig viktige. Det er et større ansvar. Vi blir vurdert på en annen måte, og det investorene ser etter nå er: Har vi styr på det? Hvis ikke, hva er sjansen for at vi vil ha kontroll når det drar seg til i fremtiden? Er jeg den rette som CEO?

– Det må være nervepirrende?

– Jeg elsker det! Jeg vil drive ting fremover. Det gir meg energi at det er komplisert og vanskelig. Samtidig gir det meg sjelero at jeg vet at det er styr på økonomistyringen. Det gir meg ressurser til å fokusere på det jeg vil.

 

Book en samtale for å diskutere din bedrifts unike behov